Najlepsze, tradycyjne pączki i faworki

Pączki i faworki to najbardziej charakterystyczne dla polskiego karnawału słodkości. Poznajcie nasze tradycyjne wypieki z domowej cukierni Majolika – Villa Uphagena.

W tym roku – jak zdecydowali nasi cukiernicy – w ofercie znajdą się cztery rodzaje pączków. Chodzi oczywiście o rodzaj nadzienia, które dopełnia smaku wyśmienitego ciasta. Co prawda wielu uważa, że dobry pączek to przede wszystkim domowe, drożdżowe ciasto z mąki pszennej, które musi być odpowiednio wyrobione, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu, a samo nadzienie jest tylko dodatkiem. Dodajmy na marginesie, że to właśnie stopień wysmażenia jest dla wielu pierwszym kryterium, według którego oceniają pączka. Modelowy powinien mieć kolor ciemno złoty – świadczy to o odpowiedniej temperaturze tłuszczu, w którym był smażony. Tylko odpowiednio wysoka temperatura zagwarantuje to, za co bywalcy Majoliki Villi Uphagena tak uwielbiają powstające tu pączki – chrupką, ale i delikatną skórkę, a także puszysty, aromatyczny środek… Dodajmy, że bardzo ważna jest też jasna obwódka wokół usmażonego pączka. To ma z kolei dowodzić, że olej był świeży i odpowiednio często wymieniany.

W ofercie na 2020 rok znajdziemy następujące smaki:

  • z konfiturą różaną
  • z czekoladą
  • ze słonym karmelem
  • lub pączki bez nadzienia

Zamówienia przyjmujemy pod adresem: 602 722 602 | restauracja@majolika.com.pl

Na koniec wspomnijmy jeszcze o faworkach, które nazywane też są chruścikami, albo po prostu chrustem. Tu z kolei tradycja jest dużo bardziej słowiańska – o miano miejsca narodzin tego przysmaku mogą walczyć właściwie tylko trzy kraje: Litwa, Niemcy i oczywiście Polska. Faworki są także smażone w głębokim tłuszczu, ale przepis na nie jest zdecydowanie inny. Tajemnicą sukcesu są tu nie tylko proporcje mąki, żółtek, jaj, tłuszczu i cukru, a także spirytusu. Chodzi przede wszystkim o sposób wyrabiania ciasta, które powinno się zagnieść, a następnie wielokrotnie składać i… tłuc wałkiem. Niestety mimo wielu próśb cukiernicy Majoliki Villi Uphagena pozostali nieubłagani – nie zdradzili tradycyjnego, sięgającego kilkudziesięciu lat przepisu według którego przygotowują swoje wspaniałe faworki.

Nie pozostaje więc nic innego, jak tylko wybrać się do Majoliki Villi Uphagena na pączka albo na faworki. Choć szczerze mówiąc najlepiej w pełni skorzystać z karnawałowej oferty i zamówić: i pączka i faworki! Smacznego!

Comments are closed.

Visit our Tripadvisor profile