Online
Reservation
Integer congue malesuada eros congue varius. Sed malesuada dolor eget velit pretium. Etiam porttitor finibus. Nam suscipit vel ligula at dharetra
Integer congue malesuada eros congue varius. Sed malesuada dolor eget velit pretium. Etiam porttitor finibus. Nam suscipit vel ligula at dharetra
Beza cukierni Majolika – Villa Uphagena ma swoich fanów w całym Trójmieście – są gotowi dla niej przyjechać nawet z najdalszych dzielnic Gdyni, a także z innych miejscowości Pomorza. Ci którzy odwiedzają Gdańsk w interesach, często rezerwują dodatkową godzinę na kawę i przynajmniej jeden kawałek. Dla wielu to obowiązkowy deser na rodzinnych imprezach – kupowana w całości, „na wynos” zawsze robi wrażenie, gdy trafia na domowy stół… Słynna beza z Majoliki Villi Uphagena ma tylko jedną wadę – uzależnia! Wystarczy jeden kęs, a już nigdy nie zadowoli nas żaden inny deser!
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich naszych Gości! Teraz przy zakupie dowolnej kawy, możemy skosztować naszą tradycyjną bezę kawowo – daktylową za jedynie 1 zł! Promocja do odwołania! Dotyczy rezerwacji indywidualnych.
Sekretów bezy z Majoliki – Villi Uphagena jest kilka. Pierwszy to idealne proporcje. Wydawać się może, że beza, a dokładnie Beza Pavlova – bo tak nazywany jest ten deser – musi być nieprzyzwoicie słodka, a przez to bardzo syta, ciężka… Zresztą warto wspomnieć o początkach tego jednego z najsłynniejszych deserów na świecie.
Bezę Pavlova zawdzięczamy kuchni… australijskiej – choć inne źródła mówią o nowozelandzkich korzeniach. Pewne jest jedno – związana ona jest z osobą Anny Pawłowej, jednej z najsłynniejszych tancerek w historii baletu, primabaleriny Teatru Maryjskiego w Petersburgu, która w swojej karierze występowała m.in. w Paryżu, a ze swoim własnym zespołem przejechała niemal cały świat. I właśnie podczas jednej z podróży dotarła do australijskiego Perth. Tam zatrzymała się w hotelu Esplanade, a jako gwiazda światowego formatu mogła sobie pozwolić na kaprysy i dodatkowe życzenia. Okazało się bowiem, że żaden z deserów, który wówczas znajdował się w menu nie spełniał wysublimowanych wymagań primabaleriny. Pawłowa wezwała szefa kuchni i poprosiła o „coś lekkiego”. Ten z kolei przygotował torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Od tego momentu deser trafił do kart restauracji i hoteli na całym świecie właśnie jako Beza Pavlova….
Zapraszamy do degustacji naszej wyjątkowej, klasycznej bezy kawowo – daktylowej. Jeśli chcą Państwo zamówić ją w całości do domu, proszę zapytać obsługę o dostępne smaki 🙂 Smacznego!
Comments are closed.