Wagyu już w Villi Uphagena

Na taki prezent czekało wielu bywalców Majoliki Villi Uphagena. Popularność, jaką cieszą się steki przygotowywane przez naszego Szefa Radosława Gierałtowskiego, zachęciła nas do poszerzenia tej oferty. Już dziś specjalnie selekcjonowane, dojrzewające mięso ma swoich stałych wielbicieli, ale postanowiliśmy przygotować prawdziwą niespodziankę. Do menu Majoliki Villi Uphagena wchodzi właśnie słynna na całym świecie wołowina Wagyu!

Aby znaleźć najlepsze mięso, certyfikowaną hodowlę i ubojnię, odpowiedni sposób pakowania i transportu – słowem najwyższą jakość – ekipa Majoliki Villi Uphagena wyruszyła w podróż do Japonii. Jej efektem jest współpraca, dzięki której możemy zagwarantować naszym Gościom produkt z najwyższej półki, który zarezerwowany jest dla restauracji z gwiazdkami Michelin.

Wołowiny Wagyu właściwie nie trzeba przedstawiać, a tym bardziej reklamować. Można jej skosztować w wybranych miejscach, często rezerwując wcześniej konkretne steki. To najdroższa rasa bydła, jaką można spotkać. Mięso cenione jest przede wszystkim ze względu na jego delikatność i aromatyczność. Smak zawdzięcza specjalnej metodzie hodowli. Krowy karmione są tylko ekologiczną, certyfikowaną paszą, a pojone są piwem – ma to pomóc rozbudzić ich apetyt, ale też wpłynąć na równomierne rozprowadzenie tłuszczu w tkance mięśniowej. To z kolei gwarantuje tak oczekiwaną przez amatorów idealnych steków marmurkowatość… Z kolei dietetycy wskazują, że mięso bydła Waygu to idealna oferta dla osób, które są na diecie… niskocholesterolowej. Mimo, że mówimy o czerwonym mięsie to jest ono porównywane nawet do ryb albo owoców morza. To z kolei ze względu m.in. na wysokość zawartość kwasów omega 3.

Dodajmy, że bydło jest nie tylko karmione ale i traktowane w specjalny sposób. Jest na przykład masowane i to oryginalnym japońskim alkoholem, czyli sake – hodowca pielęgnuje każde zwierzę indywidualnie, biorąc do ust alkohol, a następnie rozpylając je po skórze i wmasowując specjalną rękawicą wykonaną z trawy.

Do tego bydło żyje w warunkach bezstresowych – osoby, które się nim zajmują zawsze zachowują spokój i nie wykonują żadnych zabiegów pielęgnacyjnych na siłę. To jednak nie koniec – bydłu na co dzień towarzyszy spokojna muzyka poważna, która w niektórych oborach jest wykonywana na żywo!

Japończycy przywiązują też ogromną wagę do samego uboju – odbywa się on w specjalnych warunkach, tak aby nie towarzyszył temu jakikolwiek stres.

To wszystko sprawia, że smak wołowiny Waygu jest niepowtarzalny. Niestety ma też swoją cenę – kilkaset złotych w Polsce i nawet kilkaset euro za granicą to cena steka, która dla znawców nie jest szokująca. Tyle po prostu kosztuje taka jakość mięsa. Na szczęście oferta Majoliki Villi Uphagena jest dużo bardziej atrakcyjna. Do tego planujemy sezonowe promocje! Zapraszamy!

Comments are closed.

Visit our Tripadvisor profile